zondag 19 december 2010

O.7.Allergieën deel 2

Over allergie is veel geschreven. Voor mij was echter een regelrechte eye-opener het boek van Dr. Richard Mackarness – Voedsel en allergie; Hoe ons voedsel lichaam en geest kan beīnvloeden. Op de achterflap: Het komt steeds meer voor dat mensen met kwalen en ziekten bij de arts komen waarvoor hij geen oorzaak aan kan geven. “Het zijn maar zenuwen, u hoeft zich niet ongerust te maken” is vaak het antwoord. Medisch onderzoek wijst echter uit dat veel van de huidige welvaartsziekten en chronische kwalen als migraine en depressiviteit een voedselallergie (lees deel 1 -intoleranties/allergie) als basis hebben.

Deze auteur, arts/psychiater heeft dit werk al in 1976 geschreven. Hij heeft dit werk opgedragen aan zijn vriend en collega Dr. Theron Randolph uit Chicago. Deze arts heeft in 1952 (dus 58 jaar geleden!!!!) geschreven over Environmental Illness (milieuziekte, een andere term voor MCS). Ik vind het pijnlijk dat deze goede informatie in een tijd waarin ieder binnen luttele seconden berichten over de hele wereld kan sturen en elkaar kan informeren, dat alle kennis die er al lang is, dat hier gangbaar niks bekend is. Alsof men water ziet branden. Ik heb zelf ervaren tegen wat voor een betonmuren ik ben opgelopen. Dat een groep non-believers, opleidingen van medici, professionals, anti-kwak, farmacie, politiek, waar het ook aan mag liggen, op een of andere manier het zo weet te brengen dat gewone mensen met klachten hieromtrent totaal niet worden begrepen. Dat mensen verstoken blijven van hulp is voor mij onaanvaardbaar. (Hoezeer de politiek zich ook beroept (11-2010) dat iedereen in Nederland goeie medische hulp krijgt. Ik heb de brief hier liggen met antwoorden op Kamervragen die gesteld zijn ten aanzien van MCS.)
Dr. Mackarness neemt de lezer mee in het verhaal van Joanna. Een vrouw met vele klachten die opgenomen wordt in de psychiatrie. Ze wordt volgegooid met daadwerkelijk alle medicijnen die er maar zijn en niks helpt. Eigenlijk uitbehandeld mag Dr. Mackarness zijn manier van behandelen inzetten van zijn collega's. (!). Hij is er van overtuigd dat er gekeken moet worden naar de voeding en zo komt er duidelijkheid na een uiterst pijnlijk proces.
Hoofdstukken als Joanna's vreemde ziekte, Hoe de mens zich voedde, Wat is nu eigenlijk allergie, Veel bekende ziektebeelden en één oorzaak, ik was zeer geboeid.
Op blz. 86 beschrijft een case van een 31 jr. vrouw. Met klachten: steeds terugkerende aanvallen van neusslijmvliesontsteking, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, en licht verhoogde temperaturen die aan griep deden denken. Tevens last van gevoelens van sufheid, gammel zijn, onvermogen om te begrijpen en helder te denken. Als deze symptomen heftig waren, was ze meestal depressief. Anders geīrriteerd, onvast op de benen en liet steeds dingen uit de handen vallen.
Tevens bijzonder overgevoelig voor verschillende gewone eetwaren. Vermijden hiervan hielp wat maar bleef toch chronisch ziek. In de zomermaanden en tijdens vakanties van huis verbeterde ze, maar kreeg bij thuiskomst snel terugval. Gedacht werd aan een overgevoeligheid voor huisstof of voor een chemische luchtverontreiniging binnenshuis. Huidtest voor overgevoelig huisstof was positief, en de vrouw wist dat stof haar neusklachten verergerden, doch behandelingen met diverse concentraties huisstofextract gaven onvoldoende resultaat.
Gedurende de wintermaanden verbeterden haar symptomen voor ten minste 50%, nadat ze het gasfornuis, de op gas lopende ijskast en de gasboiler uit haar keuken verwijderde en had vervangen door elektrische apperatuur (dit onderwerp roer ik nog aan in financiën, want dit is vaak niet meer op te brengen, geen erkenning voor ons is gelijk aan geen geld)
Nadat zij de luchtverontreiniging binnenshuis had aangepakt en verder voedingssoorten met de ergste chemische verontreiniging (lees vandaag op NU.nl dat pangasiusfilet uit de smerige Mekongrivierdelta e.d. dat daar we ons geen zorgen om die paar bestrijdingsmiddelen hoeven te maken, want dat is veilig voor ons, duh) vermeed, en ook nog rekening hield met een paar andere overgevoeligheden, dat deze vrouw verder gezond bleef.
De allergische gevolgen van gas- en petroleumdampen zijn moeilijk te begrijpen in het kader van wat men verstaat onder immunologie. Met dit toverwoord trachten allergologen alle typen allergie te verklaren, maar andere allergologen hebben erop gewezen dat sommige zeer gevoelige mensen inderdaad ziek worden wanneer ze aan dergelijke substanties worden blootgesteld, zelfs wanneer het om zéér kleine hoeveelheden gaat.
Had iemand mij dit maar eerder verteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten